Om Bodil

Helsingborgs egen deckardrottning Bodil Mårtensson har efter elva framgångsrika kriminalromaner skaffat sig en stor trogen läsekrets. Men vad många inte vet är att Bodil under många år drömt om att skriva en historisk roman, som utspelar sig i Helsingborg med omnejd. Äntligen är det dags.

I den här boken lämnar hon nutidens poliser och bovar för att ge sig i kast med Helsingborgs och Skånes blodiga historia. Det blir minst lika spännande och läsaren får kanske en annan bild av Sverige, Danmark och Skåne.

Mer om Bodil Mårtensson:

Bodil Mårtensson (f. 1952 i Karlskrona) debuterade med En chans för mycket (1999) där kriminalkommissarie Joakim Hill vid Helsingborgspolisen introducerades.

Boken Poloninominerades och uppföljarna i serien (se bibliografi nedan) har fått starkt mottagande, och får ofta femstjärniga recensioner. Hon tillhör Svenska Deckarlandslaget.

Hon är representerad i novellsamlingar i USA och Tyskland, i Reader’s Digest i ett flertal länder, samt har även skrivit ungdomsserier för B Wahlströms och lättlästa böcker för LL-förlaget. Hennes böcker lanseras även med framgång som ljudböcker (HörOpp!) samt eböcker (Flying Bird Produktion).

Bodil bodde 1969-1988 i Lund, och var där verksam vid universitetet. Först som student (FK i konst, engelska & teoretisk filosofi), sedan som institutionssekreterare och kongressadministratör. Efter fyra år i Umeå, där sonen Nicolas föddes 1989, återvände Bodil till Skåne, men nu till den nordvästra delen. Hon är sedan 1992 fast rotad i Rydebäck söder om Helsingborg, och vurmar inte minst för bygdens spännande historiska vingslag.

En tragisk händelse inom familjen blev starten för Bodils deckarförfattande. När hennes svåger hittades mystiskt död i sin tankbil på en parkeringsplats i Rumänien 1996 föll det på hennes lott att studera polisens vittnesförhör och obduktionsprotokoll. Det undermedvetna gjorde sitt, och 1997 trängde sig kommissarie Joakim Hill på och vägrade ta nej för ett giltigt svar. Resten är litterär historia.

Men, hon hade faktiskt skrivit tidigare också. Redan 1994 föddes tanken på en historisk ungdomsbok om Kärnan. Den tanken utvecklades snart till en vuxentrilogi om 1300-talet, en som hann bli färdig till 2,5 volymer innan hon plötsligt fann sig gripen av och fast i kriminalromanfacket.

Bodil känner det som en stor och intressant utmaning att nu än en gång, i serien om länsman Barkhe och hans öde, få möjlighet ta upp det historiska temat i sitt skrivande.

Genom kontakt med förläggare Sölve Dahlgren och Hans Nelson kom idén och möjligheten att skriva en historisk spänningsserie om den intressanta, våldsamma och intrigfyllda tiden på 1600-talet – alldeles innan den svenska erövringen av Skåne. Helsingborgs slottslän var på denna tid ännu ett av Danmarks mest betydelsefulla län.

Att i litterär form, delvis baserad på faktiska historiska skeenden, få gestalta öden inom en region som då liksom nu ter sig som ett naturligt högexpansivt område inspirerar djupt.

Bodil var 1971 – 2005 gift med författaren Bertil Mårtensson. Hon är syster till nyligen bortgånge författaren och översättaren Peder Carlsson, samt advokatsekreterare Christel Broberg.

5 Responses to Om Bodil

 1. Pingback: Snart dags att börja sälja samlarutgåvan – solvedahlgren.se

 2. Pingback: Blir 2011 för förlagen vad 1656 blev för skåningarna? – solvedahlgren.se

 3. Bengt-Erik Pettersson says:

  Jag har hela trilogin men jag saknar slutet på historien.Tycker mycket bra om den.
  M.V.H.
  Bengt-Erik.

 4. Pingback: Höstmys med tre nyutkomna historiska romaner | Gunilla

 5. Pingback: Barkhes döttrar del 1 av Bodil Mårtensson – bokblogg SkrivarSidan

Leave a Reply